VAN SCHETS TOT KUNSTWERK

Sleeping Lady Poen de Wijs schets

In de nabijheid van een groot kunstenaar je werk doen. Filmen, fotograferen, interviewen. Tijdens die werkzaamheden waren er voldoende momenten om met elkaar van gedachten te wisselen over ‘het werk’ en zijn manier van werken. Dat begon met een idee en daarna volgde een gedetailleerde schetsopzet. Tijdens het leven van Poen de Wijs kreeg ik een map vol schetsen. Pas recentelijk heb ik deze schetsen gedetailleerd bekeken en de uiteindelijke werkstukken opgezocht. 

Al eerder verscheen het iBook ‘First Sketch’ dat goed werd ontvangen. Daarom werk ik nu aan een vervolg. Poen ging nauwkeurig te werk. Naast de tekening staan gegevens zoals kleurkeuze, maatvoering, enzovoorts. Bovendien zijn de schetsen op zich ook mooi om te zien en in te lijsten. Het mooiste blijft echter om schets en het uiteindelijk resultaat op canvas naast elkaar te zien. Om u alvast een indruk te geven van het nieuwe iBook hierbij een ‘eerste indruk’.

Sleeping Lady Poen de Wijs Final artwork
Dame met Kimono Poen de Wijs
Dame met Kimono Poen de Wijs Final

In het nieuwe iBook ga ik ook terug naar de eerste schetsen die Poen ooit maakte. Van die mooie, vergeelde tekeningen…. Alle schetsen worden in de hoogste beeldresolutie ingescand. Om ze in het iBook zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. Bij een aantal schetsen heb ik ook Poen’s aantekeningen opgenomen.

Het nieuwe boek bevat de schetsen van vrijwel alle belangrijke werkstukken die Poen de Wijs ook daadwerkelijk realiseerde. Het variëerd van de aquarellen, olie- en acrylverf werkstukken. In januari 2021 is er in Musion in Amersfoort een expositie van zijn werk. Schetsen zullen daar zeker ook niet ontbreken. 

Liggende vrouwen Poen de Wijs schets
Liggende vrouwen Poen de Wijs 2
Dame in gewaad schets Poen de Wijs
Dame in gewaad Poen de Wijs

Op alle afbeelding rust het copyright van Vijlbrief Media/John Vijlbrief